Quin paper juga l’oli a la nostra alimentació?

Aceitera y frasca.

Els olis són els nutrients que ens aporten una major quantitat d’energia, unes 9 quilocalories per cada gram. El 95% de la seva composició són els triglicèrids, que tenen tres àcids grassos esterificats i que poden ser de diferent llargada.

Com distingim els greixos dels olis?

Quan parlem de greixos, fem referència als olis sòlids a temperatura ambient; els olis en canvi, rondant els 20ºC, es troben en estat líquid. Tot i així, tant olis com greixos, són la mateixa substància.

El que fa que el seu estat sigui sòlid o líquid és l’estructura dels àcids grassos que el componen. El seu punt de fusió és més baix com menor sigui la longitud de la cadena carbonatada.

Què és l’àcid gras TRANS?

L’àcid gras TRANS és aquell que molacularment té una configuració que no existeix en els aliments que trobem a la natura. En alguns casos, la indústria alimentària ha adoptat solucions poc saludables com la de modificar els greixos utilitzats en la producció de mantegues, margarines i brioixos, que acaba elevant el punt de fusió dels greixos.

Aquesta configuració fa que els olis siguin més difícils de digerir i menys saludables per a nosaltres.

Quins tipus d’olis i greixos hi ha al que mengem?

La carn i els seus derivats contenen greixos sòlids; els olis de llavors, tenen una consistència líquida a la mateixa temperatura.

Són els greixos saturats els que presenten un factor de risc per a la nostra salut si se n’abusa del seu consum. Per això, es recomana reduir al màxim la ingesta d’aquest tipus de greixos i olis en favor dels insaturats.

A part de l’oli que posem a les amanides o fem servir per fer la carn, també hi ha alguns greixos que s’obtenen a partir de fruits com l’oliva o la palma; d’altres, els trobem a llavors com la soja, el gira-sol, la carbassa o el sèsam. Els greixos animals els consumim quan prenem llet de vaca o en la mantega del porc.

El sector artesanal de la fleca es diferencia per fabricar productes saludables per als consumidors, lliures d’olis, de greixos i d’altres productes perjudicials que la indústria alimentària necessita utilitzar per abaratir costos i superar el llindar de rendibilitat. Nosaltres ens encarreguem de fer pa de qualitat on l’únic oli que portarà serà el que tu vulguis que porti.

 

Un comentario en “Quin paper juga l’oli a la nostra alimentació?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *